loading
Contacts

Computerhulp aan huis

Vakkundige pc hulp aan huis, of op afstand

NAS aanschaffen en aansluiten

Zou u graag altijd toegang tot uw bestanden willen waar u ook bent? Misschien is een NAS iets voor u. Een NAS is een externe harde schijf die verbonden is aan een thuisnetwerk. Een opslagplaats waar al uw bestanden centraal staan en waar u altijd bij kunt als u verbonden bent met het internet.

Een Network Attached Storage (NAS) is vergelijkbaar met een gewone harde schijf. Het grote verschil is dat de NAS met een kabel is aangesloten op het thuisnetwerk. Als de NAS aangesloten is kunt u hier vervolgens bestanden opzetten, bekijken en vanaf halen via al uw apparaten: bijvoorbeeld uw computer, laptop, telefoon of tablet.

Waarom een NAS?

Het handige aan een NAS is dat u vanaf bijna elke locatie met een internetverbinding bij uw bestanden kunt. Zit u op de bank bij vrienden? Bent u op vakantie en wilt u graag de opslag van uw telefoon leeg maken? Dan is de NAS gewoon beschikbaar en kunt u al uw bestanden probleemloos uploaden, downloaden of bekijken.

Naast dat het heel handig is om overal bij uw bestanden te kunnen is het ook een goede vervanger voor losse USB sticks en kwetsbare externe harde schijven. Die raken kwijt of vallen stuk. De installatie van de NAS is eenmalig en daarna heeft u er geen omkijken meer naar.

Hoe gebruik ik een NAS?

Een NAS is over het algemeen vrij gemakkelijk in gebruik. Via uw browser, zoals Google Chrome of Mozilla Firefox, kunt u hem bedienen. U kunt allerlei programma’s installeren om de functionaliteit van de NAS uit te breiden. Dit lijkt ingewikkeld maar het is net zo gemakkelijk als een app installeren op een smartphone. Het ingewikkelde is het installeren van het apparaat op uw netwerk. U zult de NAS met een netwerkkabel moeten verbinden met uw router. Vervolgens moet u de bijbehorende software installeren om gebruik te kunnen maken van uw NAS. 

Waar moet ik op letten bij de aankoop van een NAS?

Het is belangrijk te kijken naar wat u graag zou willen en daar vervolgens uw keuze op aan te passen. Het heeft namelijk geen zin om meer te betalen voor functionaliteit die u toch niet gaat gebruiken. De meest populaire merken zijn Synology, QNAP en Netgear, u kunt in uw zoektocht het beste bij deze merken beginnen.

  • Opslag Een NAS is een opslagapparaat en bij elk opslagapparaat is het belangrijk hoeveel bestanden er op kunnen. Als u van plan bent om grote bestanden op te slaan, bijvoorbeeld hoge resolutie foto’s, films of muziekbibliotheken raden wij een opslagcapaciteit van 2TB of meer aan.

  • Backups Uw data is kostbaar. Het is daarom belangrijk om na te denken over de mogelijkheid om uw NAS automatisch een backup te laten maken. Een automatische backup kan periodiek ingesteld worden. Dit is alleen mogelijk als er twee harde schijven in de NAS aanwezig zijn.
  • Aansluitingen Kijk goed naar de aansluitingen van de NAS, deze kunnen extra functionaliteit bieden. Zo zijn er modellen die naast de standaard netwerkaansluiting, ook beschikken over WiFi, USB, e-sata of firewire. Deze aansluitingen kunnen het gebruik van de NAS gemakkelijker maken of de optie bieden om in de toekomst uit te breiden.
  • Snelheid Het is prettig als de foto’s en video’s vlot op uw opslagapparaat staan. Dit is waar de instapmodellen te kort schieten. Deze modellen hebben vaak een schrijfsnelheid van 10 tot 15 MB/s, dat is nog niet eens half zo snel als een standaard USB-stick. Als u van plan bent grote (aantallen) bestanden te kopiëren is het de moeite waard te investeren in wat extra kracht!
  • Gebruik Hoe de NAS in gebruik wordt genomen is minstens net zo belangrijk als alle bovenstaande punten. U zult namelijk vaak bestanden van en naar het apparaat sturen. De beste manier om erachter te komen of het model wat u op het oog heeft prettig werkt is leren van de ervaring van anderen. Er zijn voor de meeste modellen beoordelingen te vinden die de voor- en nadelen van het model uitlichten.

Vindt U het nog lastig om een keuze te maken? SluisICT kan helpen bij het uitkiezen van de NAS die het beste bij U past! Wij helpen u graag met uw aanschaf en installatie. Het aanschaffen van een NAS is niet zomaar iets en het is daarom belangrijk om een weloverwogen keuze te maken. Hoeveel opslagcapaciteit heb ik nodig? Welke mogelijkheden wil ik? Werkt het allemaal wel bij mij thuis? Allemaal terechte vragen! Wij denken graag met u mee. Gewoon bij u thuis, achter uw computer. Zo weet u zeker dat het goed komt en kunt u ons al uw vragen stellen. 

Afspraak maken

De NAS-installatie laten uitvoeren door SluisICT? Stel ons je vragen of neem contact op om meteen een afspraak te maken.

Bel ons op werkdagen tussen 09:00 uur en 17:30 uur en op zaterdag tussen 09:00 uur en 13:00 uur op het telefoonnummer 085-0607184 of vraag direct een afspraak aan via ons online aanvraagformulier.

Direct een afspraak maken

    Kunnen wij u ergens anders mee helpen?